Furmey tips: Hoe geef ik mijn hond thuis een mani-pedi?

Furmey tips: Hoe geef ik mijn hond thuis een mani-pedi?

Het kan lastig zijn om te bepalen hoe vaak u de nagels van uw hond moet knippen, omdat dit per hond kan verschillen. Sommige honden slijten hun nagels vanzelf door regelmatig te wandelen, terwijl andere honden elke twee maanden ongeveer geknipt moeten worden. Hoewel het in eerste instantie een uitdagende taak lijkt, kan het knippen van de nagels van je hond een positieve en stressvrije ervaring worden, zowel voor jou als je harige vriend. In dit artikel zullen we je voorzien van nuttige tips, stapsgewijze instructies en handige trucs om je te helpen bij het veilig en comfortabel knippen van de nagels van je hond in de vertrouwde omgeving van je eigen huis.

Wanneer moet ik de nagels van mijn hond knippen?

Om te beoordelen of uw hond een knipbeurt nodig heeft, kunt u de tenen van uw hond voorzichtig strekken en de lengte van de nagels ten opzichte van de onderkant van de poot bekijken. Plaats uw duim bovenop de poot van uw hond en uw andere vingers onder de poot. Knijp voorzichtig uw vingers samen om de tenen te strekken. Controleer in deze positie of de punt van de nagels gelijk is met of verder reikt dan de onderkant van de poot. Nagels die verder reiken, moeten worden geknipt. Raadpleeg voor een definitieve beoordeling altijd even uw dierenarts, dierenartsassistent of trimsalon.

Sommige honden hebben als het ware 'heldere nagels', waardoor het gemakkelijk is om te zien of de nagel verder reikt dan het 'leven', het roze tot rode gedeelte in het midden van de nagel dat gevuld is met bloed. Als de nagel aanzienlijk verder reikt dan het 'leven', is het tijd om te knippen. Honden met chronisch te lange nagels kunnen een lang levend gedeelte ontwikkelen, dus het is raadzaam om regelmatig kleine stukjes van de nagels te knippen. Het per ongeluk raken van het 'leven' kan pijn veroorzaken en bloedingen veroorzaken, wat vervelend kan zijn voor uw hond (en uw vloerbedekking).

Het is ideaal om de nagels te knippen wanneer dat nodig is. Om uw hond te laten wennen aan het hanteren van de poten, kunt u regelmatig een lichamelijk onderzoek uitvoeren, zodat uw hond zich meer op zijn gemak voelt tijdens het knippen.

Benodigdheden voor het veilig knippen van de nagels van uw hond:
U heeft niet veel gereedschap nodig om de nagels van uw hond thuis te knippen. Verzamel de volgende items voordat u begint:

  1. Hoogwaardige nagelknippers voor honden
  2. Een nagelslijper (bijvoorbeeld een Dremel)
  3. Styptisch poeder (zoals Kwik-Stop) om het bloeden te stoppen als u per ongeluk in de quick knipt, het bloedvat dat de nagel van bloed voorziet.

Veilig de nagels van uw hond knippen
Nu u de benodigde spullen heeft, kunt u veilig beginnen met knippen. Helaas zijn de meeste honden in het begin niet comfortabel met het knippen van hun nagels, daarom is oefening belangrijk. Training speelt een grote rol bij het knippen van de nagels van uw hond thuis, dus begin hiermee als uw hond nog jong is.

Laten we nu eens kijken naar de stappen die u kunt volgen om op een veilige en stressvrije manier de nagels van uw hond te knippen:

  1. Creëer een comfortabele setting: Ga op de grond zitten met uw hond op schoot, vraag iemand om te helpen bij het vasthouden, of leg uw hond op een tafel. Zorg ervoor dat uw lichaam tegenover de nagel ligt die u gaat knippen.

  2. Kalmeer uw hond: Geef uw harige vriend wat liefdevolle aaitjes en zachte massages om hem te helpen ontspannen. Maak van het knippen een aangename ervaring in plaats van een strijd. Lekkere traktaties en een rustige aanwezigheid kunnen hierbij helpen.

  3. Beoordeel de nagels van uw hond: Houd de poot van uw hond stevig vast en druk zachtjes op de kussentjes om de nagels te verlengen. Zoek het punt waar de nagel eindigt. Bij heldere of lichtgekleurde nagels is het gemakkelijk om de roze kleur van de vingertop te herkennen. Voor zwarte of donkere nagels kunt u geleidelijk kleine sneetjes maken om het risico te verminderen dat u in de vingertop snijdt en een bloeding veroorzaakt. Als u het uitdagend vindt of niet zeker bent, kunt u de hulp inroepen van een ervaren hondentrimmer.

  4. Knip de nagels en vermijd de vingertop: Gebruik een nagelschaar voor langere nagels die de neiging hebben te krullen. Plaats het uiteinde van de schaar richting het einde van de nagel en knip onder de vingertop in een hoek van 45 graden. In plaats van één grote knipbeweging, kunt u beter meerdere kleine knipjes maken met de schaar.

  5. Voor honden met donkere nagels: Terwijl u kleine delen van de nagel knipt, kunt u de kniprand observeren. Als u dieper knipt, wordt er een grijs-roze ovale vorm zichtbaar aan de bovenkant van het geknipte oppervlak. Stop met knippen op dit punt om te voorkomen dat u de vingertop doorsnijdt.

  6. Probeer de nagels ongeveer 2 millimeter van de vingertop af te knippen. Ideaal gezien moeten de nagels de vloer niet raken wanneer uw hond loopt. Per ongeluk in het 'leven' van de nagel knippen kan bloedingen en ongemak veroorzaken. Veeg eventueel bloed weg en breng Kwik-Stop of styptisch poeder aan om het bloeden te stoppen. Deze snijwondjes genezen doorgaans snel, en het bloeden zou binnen ongeveer vijf minuten of zelfs minder moeten stoppen, zelfs zonder behandeling.

  7. Neem pauzes en beloon uw hond met lekkers: Ga langzaam te werk en neem pauzes tussen het knippen van elke poot, vooral als uw hond nog

We hopen dat dit artikel je waardevolle inzichten heeft gegeven over het knippen van de nagels van je hond aan huis. Door deze kennis toe te passen, kun je nu met vertrouwen en gemak de nagels van je harige metgezel verzorgen. Vergeet niet; oefening baart kunst! Dus blijf geduldig en geef niet op als het de eerste paar keer niet perfect gaat. Met elke trimbeurt zul je beter worden en zal je hond steeds meer gewend raken aan deze routine.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.