verhuisdieren.nl Femke Pasquino

NL| Het verhaal van Femke Pasquino - oprichtster van hét huisdieren matching platform, Verhuisdieren

 

V: Hoi Femke! Super leuk je te leren kennen! kun je ons iets over jezelf vertellen?

Natuurlijk! Ik ben Femke, ik woon in Edam samen met mijn man, zoontje van 9 en onze twee hondjes Lotje en Canello. Het zijn allebei "tweede-kans hondjes", zo noem ik hondjes die al een verleden hebben. Lotje was eerst van mijn schoonmoeder waar ze niet klikte met het andere hondje. Vandaar dat ze bij ons is komen wonem. Canello zou eigenlijk via Verhuisdieren herplaatst worden, maar daarvoor ontmoette ik hem al en toen heeft hij onze website niet meer gehaald. Sinds 1,5 jaar woont hij bij ons en zijn we dolgelukkig met hem!

V: Wat een geweldig verhaal! Naast je gezin en je schattige viervoeters, hebben we gehoord dat je oorspronkelijk een andere achtergrond had. Kun je ons daar meer over vertellen?

Ik heb altijd al een passie gehad voor interieurontwerp en design. Maar naast die creatieve kant, ben ik ook opgegroeid met een grote liefde voor dieren. Sinds mijn zevende ben ik al vegetarisch omdat ik niet kon begrijpen dat je een dier opeet. Ik wilde altijd al iets betekenen voor dieren. Met mijn ervaring als conceptontwikkelaar, kwam ik op het idee om Stichting Verhuisdieren op te richten. In het begin was het gewoon een leuk idee waar ik in mijn vrije tijd aan werkte. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot een volwaardige organisatie met achttien medewerkers, waaronder zes vrijwilligers en twaalf freelancers. We zijn enorm gegroeid en het is nu mijn fulltime baan geworden.

V:  Fantastisch om te horen dat deze passies zijn samengekomen! In een van jullie filmpjes zei je ‘een datingsite voor mensen en dieren', zou jij kunnen vertellen wat Verhuisdieren is?

Verhuisdieren is eigenlijk een soort datingsite voor mensen en dieren, maar dan met een unieke twist. Het idee ontstond toen ik zelf op zoek was naar een kat. Ik ging naar het asiel in Amsterdam, maar op dat moment was er geen kat die goed zou passen bij onze gezinssituatie. Toen ik besloot eens op Marktplaats te kijken, dacht bij mezelf: "Dit is absoluut niet de manier waarop je dieren moet herplaatsen." Het draaide alleen om de behoeften van de mensen die een dier wilden en het uiterlijk speelde een veel te grote rol.

 Toen kwam ik op het idee om een matching-site te beginnen. Als er datingsites zijn om mensen aan elkaar te koppelen op basis van karakter en behoeften, waarom zou je dat dan niet kunnen doen voor mensen en dieren? Het gaat tenslotte om een relatie die je aangaat met een dier, en het is belangrijk dat het dier echt bij je past. Zo ontstond het idee van een 'datingsite' voor mensen en dieren. Bij Verhuisdieren matchen we tweede kans dieren met baasjes op basis van profielen. We kijken naar het karakter en de behoeften van het dier, en zorgen ervoor dat die aansluiten op het profiel van de zoeker. Op die manier vinden we de perfecte match en kunnen we zorgen voor gelukkige en langdurige relaties tussen mens en dier.

V: Is Verhuisdieren een goed doel of een commerciële organisatie?

Verhuisdieren is een goed doel met een ANBI keurmerk. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik deze rechtsvorm vind passen als het over het herplaatsen van dieren gaat. Er mag op ons platform ook niet gehandeld worden in dieren. Dat wil niet zeggen dat het runnen van een stichting niet op een commerciële manier kan, want wij hebben wel een verdienmodel en dat is best uniek voor een goed doel. We zijn onafhankelijk van subsidies door dit model en dat is heel fijn.

V: Super leuk dat je dit op deze manier hebt weten op te richten en zo een groeiende organisatie kunt bouwen! Daarnaast heb je ook de Huisdierenschool opgericht, kun je hier wat meer over vertellen?

Verhuisdieren bestaat inmiddels al veertien jaar, maar de Huisdierenschool.nl sinds 1 jaar. Via dit platform bieden wij online cursussen. Het idee voor de Huisdieren school had ik eigenlijk al vóór de corona periode, maar ik dacht dat mensen toen misschien nog niet klaar waren voor online cursussen. Dit is sinds de pandemie natuurlijk enorm veranderd. Iedereen is gewend geraakt aan het volgen van workshops en online cursussen. Omdat wij in die periode enorm veel dieren herplaatsten die niet met hun nieuwe baasje naar een hondenschool konden omdat ze vol waren of dicht door de lockdown, dacht ik bij mezelf: "Dit is het moment!" In die periode hebben we hard gewerkt aan het ontwikkelen van de Huisdieren school en het creëren van verschillende cursussen. Afgelopen jaar zijn we in januari live gegaan.

Met de Huisdierenschool willen we de baasjes samen met hun geadopteerde dieren een goede start geven. Dus, met de datingsite maken we de match, en met de Huisdierenschool willen we die relatie zo optimaal mogelijk maken door de juiste cursussen aan te bieden. Dat gaat dan ook verder dan alleen gedrag, het gaat ook over gezondheid en allerlei leuke activiteiten die je kunt doen met je dier. Op die manier vult het Verhuisdieren erg mooi aan en hopen we ook dat we herplaatsingen zelfs kunnen voorkomen. Stel je bijvoorbeeld een hond voor die ernstige verlatingsangst heeft. Via de Huisdieren school kan de eigenaar een mooie cursus volgen om dit probleem aan te pakken, waardoor de hond misschien niet hoeft te worden herplaatst. Overigens, de Huisdieren school is er voor alle huisdier eigenaren hoor! Iedereen heeft toegang tot het platform en kan gebruik maken van onze cursussen.

V: Dat vult elkaar inderdaad erg goed aan! We zijn toch nieuwsgierig, hoe ziet voor jou een gemiddelde dag eruit?

Ik hecht veel waarde aan de ochtend. Ik vind het belangrijk om de dag buiten te beginnen en lekker te bewegen. Ons ochtend ritueel is dat we met het hele gezin naar school rennen, ook met de hond natuurlijk. Na het hardlopen, gaan mijn man en ik nog even sporten of we gaan lekker zwemmen in het IJsselmeer. Onze hond blijft aan de kant, want water is niet echt zijn ding. Hij komt uit Andalusië en geniet liever van de zon. Opgeladen van het sporten en de buitenlucht gaan we dan allebei aan de slag. Ik werk vaak vanuit huis of vanuit ons kantoor in Edam. Ondanks dat ons team uit achttien mensen bestaat, werk ik meestal alleen. Ons team bestaat voornamelijk uit freelancers die vanuit verschillende plekken werken.

Een aantal woont in het buitenland of rijdt rond met een camper en leeft een bestaan als digital nomad. Op vaste momenten hebben we overleg via Teams of we bellen. Dit gaat gelukkig heel goed. Ons team is verdeeld in verschillende groepen die zich bezighouden met social media, het controleren van profielen en het bieden van support. Ik heb met regelmaat contact met elke groep om te bespreken wat iedereen gaat doen. Daarnaast ben ik altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe ideeën en geef ik advies en begeleiding waar nodig. 

V: Klinkt geweldig! Je hebt zoveel interesses en passies. Maar wat is nou echt jouw ultieme passie?

Wat een leuke vraag. Mijn ultieme passie ligt eigenlijk in een combinatie van verschillende dingen. Ten eerste, mijn liefde voor mijn gezin en onze dieren; ik geniet van hun gezelschap, en van lekker samen buiten zijn. Eigenlijk het simpele geluk. Maar daarnaast houd ik ook van een gezonde levensstijl. Het beoefenen van yoga en andere sporten en het bezig zijn met gezonde voeding geven me veel voldoening.

Nieuwe ideeën ontwikkelen vind ik ook ontzettend leuk. Het uitbouwen van projecten, zoals de Huisdieren school, geeft me veel energie. Sinds kort hebben we ook een webshop met merchandise zoals truien, t-shirts, ons magazine en hondenriemen! Hier komt mijn liefde voor mooie dingen en dieren samen. Het leuke is dat alle opbrengsten van zowel de Huisdieren school als de webshop teruggaan naar Verhuisdieren. Dus elke aankoop draagt bij aan het ondersteunen van onze missie. Zo voelt Verhuisdieren al veertien jaar lang als een start-up omdat je telkens weer nieuwe ideeën kan verzinnen en innoveren. Technologie gaat natuurlijk ook razendsnel en ik vind het ook onwijs gaaf om hierin voorop te blijven lopen en steeds te optimaliseren.

rescue dogs nederland

V: Naast adoptie dient Verhuisdieren ook als platform om oppassers te vinden, zou je iets kunnen vertellen over het belang hiervan?

Natuurlijk, we zijn nu bezig met om Oppasdieren binnen Verhuisdieren te optimaliseren. Het bestaat namelijk al tien jaar, alleen krijgt het nooit de aandacht die het verdient. En alles wat je aandacht geeft groeit, dus daar gaan we de komende periode mee aan de slag!

Het aantal huisdier eigenaren met een huisdier is tijdens de corona-tijd alleen maar toegenomen. Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft één of meer huisdieren, dus je kunt je voorstellen hoeveel mensen op zoek zijn naar oppas. Of het nu gaat om vakanties of werkgerelateerde verplichtingen. Het is fijn om een betrouwbare oppas te hebben en voor je dier is het prettig om in een huiselijke omgeving te verblijven in plaats van een pension. Bij Verhuisdieren hechten we veel waarde aan opvang in een huiselijke omgeving.

Ik geloof ook dat het voor mensen die overwegen om een huisdier te adopteren waardevol kan zijn om eerst ervaring op te doen, door bijvoorbeeld in de vakantieperiode drie weken op een hond te passen. Zo kunnen ze ontdekken of het goed bevalt en of een dier goed binnen het gezin past.

 Soms is het ook niet nodig om een dier permanent te bezitten om een mooie relatie op te bouwen, en dat is precies het leuke van oppasdieren. Mensen die niet 24/7 de tijd hebben om jarenlang voor een huisdier te zorgen, kunnen toch een waardevolle relatie aangaan door regelmatig tijd door te brengen met een oppasdier. Daarom geloof ik dat oppasdieren een prachtige aanvulling kan zijn op Verhuisdieren en de Huisdierenschool. We zijn zelfs van plan om een cursus aan te bieden op de Huisdierenschool over hoe je een goede honden- of katten oppas kunt zijn.

V: Waarom zou men kiezen voor adoptie? Wat zijn de voordelen van het adopteren van een hond?

Er zijn zoveel dieren op de wereld die allemaal een liefdevol thuis verdienen. Dus mijn advies is om daar eerst naar te kijken, voordat je fokkers stimuleert om meer puppy's te fokken. Op Verhuisdieren staan meer dan 2000 dieren, allemaal op zoek naar een tweede kans. Dit zijn onder andere dieren van particulieren in Nederland die niet meer voor hen kunnen zorgen, en ook geredde dieren uit het buitenland. Er zijn zelfs jonge honden vanaf 16 weken oud die een nieuw baasje zoeken. Het adopteren van een iets oudere hond heeft ook voordelen, want je slaat de puppyfase over. Deze honden zijn vaak al zindelijk en gesocialiseerd. De puppyfase kan namelijk behoorlijk intensief zijn, iets wat veel mensen onderschatten. Ik kan me dan ook voorstellen dat het voor veel mensen fijn is om een hond te adopteren die al door die fases heen is en die eigenlijk al wat rustiger is. We hebben sindskort een hele mooie cursus op de Huisdierenschool waarin alle fases van pup tot volwassen hond worden besproken. Link:

 V: Hoe selecteer je welke adoptanten/oppasser geschikt is voor een dier? wat voor soort proces gaat hier vooraf?

We maken de match op basis van profielen, net als bij een normale datingsite. Degene die een huisdier of oppasdier zoekt, maakt een profiel aan met informatie over zichzelf, zoals karakter, leefomgeving, gezinssituatie, enzovoort. En degene die zijn huisdier wil herplaatsen of een oppas zoekt, maakt ook een profiel aan voor het dier. De website gaat dan de match maken. Elke ochtend om 4 uur ontvang je een e-mail met nieuwe matches als je op zoek bent naar een adoptiehond of -kat. Wanneer je denkt dat je een dier zou willen ontmoeten en je graag een bericht naar de eigenaar wilt sturen, word je een supporter. Als supporter betaal je minimaal 25 euro per jaar, waarmee je contact kunt opnemen met de eigenaar. Deze supporter bijdrage gebruiken we om ons platform te onderhouden en te optimaliseren. Het dient ook als een drempel, zodat iemand die zijn huisdier op het platform plaatst weet dat niet zomaar iedereen gaat reageren, zoals op Marktplaats.

V: Wat is het advies dat jij zou willen delen met mensen die geïnteresseerd zijn in het adopteren van een hond/kat?

Mijn advies is om echt goed na te denken of je op lange termijn voor het dier kunt zorgen en welk dier bij jou past. Stel jezelf vragen zoals: hoeveel tijd heb je? Hoeveel energie kun je investeren? Als je, net zoals ik, geniet van een rondje hardlopen in de ochtend, dan zou bijvoorbeeld een actieve hond perfect zijn, die lekker met je mee kan rennen. Maar als je niet van lange wandelingen en actief zijn houdt, dan is een oudere hond die minder beweging nodig heeft misschien een goede keuze. Dus, denk goed na over wat je de hond kunt bieden en hoe jouw leven eruitziet.

V: Wat zijn enkele van de grootste uitdagingen waar jullie met verhuisdieren mee te maken hebben gehad bij het herplaatsen van dieren en hoe zijn jullie hier mee omgegaan?

Een van onze grootste uitdaging is de samenwerking met stichtingen die dieren uit het buitenland redden en in Nederlands herplaatsen. Veel van deze organisaties maken gebruik van Verhuisdieren om geschikte baasjes te vinden. Het is belangrijk voor ons dat deze stichtingen volgens onze huisregels en normen werken. Zo vinden wij het belangrijk dat de dieren eerst in Nederland in een gastgezin verblijven en dat er ook een vangnet is als de adoptie met het nieuwe baasje niet goed gaat. We proberen zoveel mogelijk samen te werken met stichtingen die het op de juiste manier doen en daarom hebben we ook een 'review'-optie. Als adoptanten een goede of slechte ervaring hebben, moedigen we hen aan om dit te delen. Bij drie geverifieerde klachten beëindigen we de samenwerking met een stichting. Gelukkig doen de meeste stichtingen heel goed werk en helpen ze daarmee heel veel dieren die het anders nooit hadden overleefd.

V: Hoe kunnen andere mensen jou en de organisatie helpen? 

Mensen kunnen natuurlijk helpen door supporter te worden van Verhuisdieren, maar wat ook helpt is een dier delen op social media. Zo hebben we hebben nu ook een ambassadeursprogramma op Instagram. Elke maand is er een Influencer die ons helpt door dieren onder de aandacht te brengen op zijn of haar account. Op die manier vinden de dieren sneller een baasje en maken heel veel mensen kennis met Verhuisdieren. Wij vinden het dan ook ontzettend leuk als andere mensen dit ook doen, hoe meer mensen ons dieren delen hoe beter. Je hoeft geen groot account te hebben om toch heel veel te betekenen voor de dieren.

V: We zien zoveel succesverhalen langskomen en genieten daar echt van. Zou jij een van jouw succesvolle adoptie verhalen willen delen? (van een van je eigen honden of verhuisdieren).

Natuurlijk! Een van mijn favoriete adoptie verhalen is die van mijn eigen hondje Canello uit Andalusië. Het oude baasje van Canello vond zijn moeder gewond op straat en nam haar mee naar huis om aan te sterken. Daar woonde ook de vader van Canello en ze werden verliefd. Zo is Canello geboren. Eerst wilde ze hem houden omdat hij zo op zijn vader leek. Hij is dus heel lang bij zijn papa een mama gebleven. Na negen maanden kon hij toch niet blijven maar zijn baasje wilde hem niet in Spanje herplaatsen. De dame die toen voor Canello zorgde is Nederlands en dacht aan Verhuisdieren. Ze kwam naar Nederland met Canello en belde mij omdat ze niet precies wist hoe ze het moest aanpakken. Ik sprak met haar af om te overleggen maar toen zag ik hem en ik dacht ‘die gaat helemaal niet op Verhuisdieren’.

 Dit is natuurlijk mijn eigen favoriete Verhuisdierenverhaal. Maar er zijn zoveel andere mooie succesvolle matches. Wat ik altijd ontroerend vind, zijn bijvoorbeeld de verhalen van mensen die ziek zijn en een nieuw baasje zoeken voor hun huisdier. In sommige gevallen, wanneer deze mensen overlijden, kunnen hun huisdieren tot het allerlaatste moment bij hen blijven terwijl ze weten ze dat hun dier op een goede plek terechtkomt. Dit geeft enorm veel rust. We hebben dit al meerdere keren kunnen realiseren en dat maakt ons werk extra relevant en geeft enorm veel voldoening.

V: Hoe hoop jij dat Verhuisdieren en Huisdieren school in de toekomst  groeien?

Wat ik al eerder zei, ik denk dat het heel mooi is dat het elkaar allemaal gaat versterken. We zien dit al gebeuren met de samenwerking tussen Huisdierenschool en Verhuisdieren, en binnenkort ook met Oppasdieren. We kunnen cursussen gaan aanbieden voor gastgezinnen van buitenlandse honden, voor oppassers en ook voor mensen die een hond hebben geadopteerd met een rugzakje. Door deze ondersteuning kunnen we herplaatsingen voorkomen en nog meer bekendheid geven aan Verhuisdieren.

V: Super gaaf Femke! Een mooie en inspirerende ondernemer! Bedankt dat wij jou mochten interviewen en hopelijk op deze manier een kleine bijdrage mogen leveren aan Verhuisdieren!  

Ook op zoek naar een adoptie hond, adoptie kat óf een oppas voor jouw kwispelende vriend(in)? Neem dan zeker eens een kijkje op www.verhuisdieren.nl ! 

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.