Furmey tips: Teken seizoen - Hoe voorkom ik teken en verwijder ik teken bij mijn hond?

Furmey tips: Teken seizoen - Hoe voorkom ik teken en verwijder ik teken bij mijn hond?

De zomer nadert! En hoewel dat betekent dat we kunnen genieten van zon en plezier, brengt het ook het tekenseizoen met zich mee, met een piek in juni en juli. Maar wees gerust, we zijn er om jullie te helpen met de beste tips voor zowel preventie als het verwijderen van deze vervelende beestjes.

Tekenbeten bij honden kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder door teken overgebrachte ziekten. Het is van essentieel belang om tekenbeten te voorkomen en teken op de juiste manier te verwijderen om de gezondheid van uw trouwe viervoeter te beschermen. In dit artikel bespreken we effectieve maatregelen om tekenbeten bij honden te voorkomen en hoe u teken op een veilige manier kunt verwijderen.

Teken op honden voorkomen:
Een belangrijk aspect van een succesvolle tekenbestrijding ligt in uw eigen achtertuin, waar naar verluidt ongeveer 75 procent van de tekenbeten plaatsvindt. Zelfs als een teek een hond vindt, moet deze 24 tot 48 uur op de huid blijven zitten om een infectie te kunnen verspreiden. Door teken snel te verwijderen, vermindert u het risico aanzienlijk. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die u kunt nemen:

 1. Ken de teken in uw omgeving en weet hoe u hun levensstadia en seizoenspatronen kunt herkennen.
 2. Voer regelmatig een grondige controle op teken uit bij uw hond, bij voorkeur dagelijks.
 3. Maai regelmatig het gras in uw tuin en verwijder onkruid en bladeren, omdat teken zich hierin kunnen verbergen.
 4. Zorg ervoor dat afval- en compost containers knaagdier bestendig zijn, aangezien deze dieren teken kunnen dragen.
 5. Verwijder exotische planten of andere aantrekkelijke leefomgevingen voor teken.
 6. Overweeg het bestraten of bedekken met grind van intensief gebruikte gebieden om de aanwezigheid van teken te beperken.
 7. Houd rekening met planten zoals invasieve struikkamperfoelie en Japanse barbier, die muizen aantrekken, en daardoor ook teken. Het beheersen van de groei van deze planten kan het aantal besmette teken aanzienlijk verminderen.

Hoe teken verwijderen bij honden:
Het op de juiste manier verwijderen van teken is essentieel om te voorkomen dat ze infecties overdragen. Volg deze stappen om teken veilig te verwijderen bij uw hond:

 1. Gebruik een pincet of teken tang met een fijne punt en houd deze dicht bij de huid van het dier.
 2. Pak de teek voorzichtig vast met het pincet en trek deze recht omhoog, zonder te draaien.
 3. Vermijd het direct vastpakken of pletten van de teek met uw handen.
 4. Nadat u de teek heeft verwijderd, doe deze in een verzegelde zak, spoel hem door het toilet, wikkel hem strak in tape of dompel hem onder in alcohol.
 5. Was uw handen grondig na het verwijderen van de teek.

Het is belangrijk op te merken dat oude verhalen over het gebruik van verbrande lucifers, nagellak of vaseline om teken te doden niet effectief zijn. Het verwijderen van teken is een veel betere methode, en dit moet zo snel mogelijk gebeuren. Onderzoeken tonen aan dat hoe langer een teek op de huid blijft zitten, des te groter de kans is dat uw hond een door teken overgebrachte ziekte oploopt.

Door alert te zijn op tekenbeten, preventieve maatregelen te nemen en teken op de juiste manier te verwijderen, kunt u de gezondheid en het welzijn van uw hond beschermen tegen deze potentieel schadelijke parasieten.

Nu zijn jullie goed geïnformeerd! Controleer je hond regelmatig en geniet volop van de zomer!

Einen Kommentar hinterlassen

Bitte beachten Sie, dass Kommentare genehmigt werden müssen, bevor sie veröffentlicht werden.

Diese Website ist durch reCAPTCHA geschützt und es gelten die allgemeinen Geschäftsbedingungen und Datenschutzbestimmungen von Google.